Wpływ Fryderyka C. von Savigny’ego na prawo rzymskie w Polsce w XIX wieku - Jędrejek, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Polska romanistyka w XIX wieku, podobnie jak i romanistyka innych państw europejskich, pozostawała w dużej zależności od nauki niemieckiej. Jednym z prawników, który zdaniem Fryderyka Zolla, wywarł poważny wpływ na rozwój nauki prawa w całej Europie w XIX wieku był Friedrich Carl von Savigny.