Magdalena Micińska, Zdrada córka Nocy. Pojęcie zdrady narodowej w świadomości Polaków w latach 1861-1914, 1998 - Dembska, Róża (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Recenzja: Magdalena Micińska, Zdrada córka Noc. Pojęcie zdrady narodowej w świadomości Polaków w latach 1861-1914, Wydawnictwo Sic!, Warszawa 1998