Nieznane materiały z prac nad prawem karnym w Zbiorze praw sądowych Andrzeja Zamoyskiego - Borkowska-Bagieńska, Ewa (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Polska myśl prawnicza czasów stanisławowskich należy, w przeciwieństwie do myśli społecznej i politycznej, do regionów słabiej zbadanych. Ważnym etapem w jej rozwoju były lata 1776-1778, w których prowadzono prace nad Zbiorem praw sądowych. Doprowadziły one do opracowania i wydania drukiem w 1778 r. projektu kodeksu; pozostawiły też w archiwach wiele tekstów rękopiśmiennych, nieznanych dotąd historykom prawa. W pozostałej po zespole kodyfikacyjnym spuściźnie rękopiśmiennej dominują materiały związane z zamierzoną reformą stosunków społecznych, mniej natomiast tekstów dotyczy dyskusji nad prawem sądowym, zwłaszcza karnym. Najmniej liczne są teksty teoretyczne i filozoficzno-prawne, zawierające ogólniejsze refleksje nad stanem prawa, kierunkami jego reformy i sposobem prowadzenia prac kodyfikacyjnych. Prezentowane niżej teksty związane są z wczesnym etapem prac nad Zbiorem, ściślej z pracami nad jego prawem karnym.