Urząd starosty sądowego w Małopolsce w XV i XVI w. W związku z krytycznymi uwagami Ludwika Łysiaka - Waldo, Barbara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Artykuł recenzyjny prof. L. Łysiaka jest powtórzeniem zarzutów, jakie postawił mi jako jeden z czterech recenzentów mojej rozprawy habilitacyjnej. Są jednak dwie – bardzo istotne – różnice: 1) brak w obecnej recenzji jakichkolwiek akcentów pozytywnych, 2) sformułowania zarzutów dokonano w sposób niesłychanie agresywny. Całość artykułu nie jest krytyczną oceną mojej pracy; jest totalną negacją jej wartości. W konstrukcji swojej odpowiedzi stosuję się do konstrukcji artykułu recenzyjnego.