Pakt Ligi Narodów: rozbieżności pomiędzy tekstem francuskim a angielskim - Korczyk, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Pakt LN1 był pierwszą częścią traktatów pokojowych zawartych przez mocarstwa sprzymierzone i stowarzyszone2 z państwami centralnymi, a to: z Niemcami w Wersalu w dniu 28 VI 1919 r., z Austrią w Saint Germain en Laye 10 IX 1919 r., z Bułgarią w Neuilly w dniu 27 XI 1919 r. oraz z Węgrami w Trianon w dniu 4 VI 1920 r. Był on również częścią składową traktatu z Turcją zawartego w Sèvres w dniu 10 VIII 1920 r3., w któ rym jednak Stany Zjednoczone stroną nie były.