Leges duodecim tabularum secundum Hotomanum reconstructae - Zabłocka, Maria (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Istnieją normy prawne, których żywot trwa bardzo krótko, kilka lat lub nawet kilka miesięcy. Ale są i takie, które obowiązują przez kilkaset lat, a zasady w nich ustanowione mają jeszcze dłuższy żywot. Do takich - oprócz Biblii, która stanowiła źródło prawa nie tylko w starożytności, ale nadal jest podstawą norm religii chrześcijańskiej, a nakazy i zakazy przekazane w tablicach mojżeszowych mają wieczną trwałość - należy Ustawa XII tablic