O odradzaniu się rosyjskiej romanistyki - Pikulska-Robaszkiewicz, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
W październiku 1996 roku z krótką wizytą na zaproszenie Katedry Prawa Rzymskiego Uniwersytetu Łódzkiego przebywał w Łodzi Dmitrij W. Dożdew - romanista pracujący na co dzień w Instytucie Państwa i Prawa Rosyjskiej Akademii Nauk, autor podręcznika rzymskiego prawa prywatnego (Rimskoje czastnoje prawo, liczebnik dla wuzow, Moskwa 1996, ss. XV + 685). Wizyta służyła prezentacji podręcznika połączonej z przedstawieniem aktualnej sytuacji rosyjskiej romanistyki i miejsca rzymskiego prawa prywatnego w edukacji prawniczej w Rosji...