Miejsce dziecka w strukturach prawnych średniowiecznego Torunia - Łysiak, Marian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
W średniowiecznym społeczeństwie europejskim dziecko bardzo powoli zyskiwało pozycję pełnowartościowego członka wspólnoty. Potomstwo pochodzące z nielegalnego związku małżeńskiego było przedmiotem pogardy i pozbawione praw obywatelskich. Nie mogło korzystać z pomocy opiekuna, awansować do rangi mistrza w zawodzie, wstępować do stanu duchownego. Matka nieślubnego dziecka była pogardzana, a często wśród publicznej kary wypędzana z dotychczasowego środowiska. Podobnie jak w krajach Europy, również w Polsce prawa świeckie dyskryminowały dzieci nieślubne. Nie posiadały one praw dziedziczenia po rodzicach, nie mogły obejmować urzędów zarówno wiejskich, jak miejskich. Takich praw nie miało również nieślubne dziecko szlachcica.