Prolongowanie sejmów w drugiej połowie XVII wieku - Stolnicki, Jarosław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Badacz zajmujący się dziejami polskiego parlamentu musi zwrócić uwagę na problem przedłużania obrad sejmowych. Jest to szczególnie widoczne w drugiej połowie XVII w. i wówczas kwestia ta odgrywa bardzo istotną rolę. W tym czasie pojawia się bowiem i rozprzestrzenia zjawisko zrywania obrad. Należy ustalić na ile ciągłe prolongowanie obrad stanowiło przyczynę lub raczej pretekst do ich zrywania. W. Konopczyński i H. Olszewski przedstawili obszerne wywody na temat liberum veto1. Badacze, którzy zajmowali się szczegółowymi rozważaniami zwracali uwagę na dodatkowe aspekty. W świetle tych ustaleń uznajemy, że przyczyny upowszechnienia się zjawiska zrywania sejmów wykraczają poza interesującą nas kwestię. Spróbujemy za to zwrócić uwagę, kiedy problem przedłużenia obrad był dogodnym czynnikiem do zerwania sejmu. Postaramy się tak że przedstawić podstawowe przyczyny, które doprowadziły do prolongowania obrad.