Dwa dokumenty z dziejów ustawy o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego z 17 285 maja 1989 r. : Kazimierz Kąkol, Oświadczenie do protokołu w związku z projektem ustawy o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Polsce. Michał Pietrzak, Odpowiedź na Oś - Czasopisma, Redakcja (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Publikowane tu po raz pierwszy dwa dokumenty ilustrują fragment dziejów ustawy o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego z 17 maja 1989 r. Zagadnienia omawiane w tych dokumentach, pochodzących z grudnia 1983 r., nie straciły aktualności w czasie, gdy toczyła się dyskusja nad regulacją stosunków wyznaniowych w przyszłej Konstytucji.