Reżimy autorytarne a prawo rzymskie - Wołodkiewicz, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Artykuł, który publikuję w tomie Czasopisma Prawno-Historycznego, poświęconym Stanisławowi Grodziskiemu, ma ciekawą historię: W październiku 1988 roku Zentralinstitut für Alte Geschichte und Archäologie und Institut für Theorie des Staates und des Rechts der Akademie der Wissenschaften der DDR, wespół z włoską Gruppo di ricerca sulla diffusione del diritto romano zorganizowały w Berlinie kolokwium historyków prawa z krajów socjalistycznych i z Włoch poświęcone prawu rzymskiemu i jego znaczeniu w państwach Europy centralnej i wschodniej.