Początki teorii prawa w Polsce Odrodzonej - Opałek, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Drukowany tekst został przedstawiony jako referat pt. Czeslaw Znamierowski i początki prawa w Polsce niepodległej w czasie konferencji naukowej poświęconej dorobkowi naukowemu Czesława Znamierowskiego, która odbyła się w Poznaniu dnia 25 lutego 1989 r. (por. sprawozdanie CPH XLI 1989, z. 2, s. 254). I. Wprowadzenie. II. Sytuacja w poszczególnych ośrodkach w latach 1922 – 1925. III. „Narady nad teorią prawa”: 25 – 27 marca 1924 r. IV. Impresje osobiste. V. Komentarz. VI. Psychologizm i teoria układu prawnego. Starcie poglądów. VII. Teoria prawa w Polsce: początki a współczesność. I Po czterdziestoletnim okresie przemilczeń i deprecjacji nastąpił zwrot w ocenie II Rzeczypospolitej: podkreśla się dziś doniosłość jej powstania, rolę, jaką w nim odegrał polski czyn niepodległościowy oraz osiągnięcia Polski międzywojennej na różnych polach. Przeciwstawienie epoki obszarniczo-burżuazyjnej i socjalistycznej ulega stępieniu na rzecz podkreślenia ciągłości w siedemdziesięcioleciu Polski niepodległej.