Wacław Szubert o historii prawa i myśli społecznej - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1994)
Ostatnią publikacją Wacława Szuberta, która ukazała się już po jego zgonie 16 stycznia 1994 r., były Refleksje nie-historyka nad historią prawa. Zawarł w nich wiele głębokich myśli, uwag i rozważań dotyczących miejsca i roli nauk historycznych w prawoznawstwie.