O zadaniach i obowiązkach historii państwa i prawa polskiego – wczoraj i dziś - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1994)
Prosty mógłby być obraz rozwoju nauki historii prawa, której zadaniem jest opisywanie i objaśnianie ewolucji form ustrojowych oraz zasad prawnych. Choć niekiedy dochodziło do zmian tak burzliwych, jak wielka rewolucja francuska, przecież i w takich wypadkach nowe instytucje wynikały z potrzeby zreformowania czy zanegowania starych – przeto i taki proces opierał się na zasadzie kontynuacji, w ramach jednego państwa bądź jednego systemu kulturowego.