Listy sejmikowe w świetle Instructuarium kancelarii koronnej - Krawczuk, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1994)
Instructuarium, ważne źródło do historii sejmu Rzeczypospolitej szlacheckiej, występuje w kilku rękopisach z różnych epok. Badacze problematyki sejmowej wspominają o jego istnieniu, nie zostało ono jednak do tej pory wydane ani też dokładniej opisane. Właśnie ta okoliczność oraz fakt zebrania kilku pełnych i fragmentarycznych przekazów Instructuarium skłania mnie do zaprezentowania go w formie nie najlepszej, tj. omówienia. Perspektywy wydania całego źródła są dziś odległe.