Państwo a Kościół katolicki w Polsce Ludowej - Krasowski, Krzysztof (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1995)
Stosunki między państwem a Kościołem katolickim w Polsce Ludowej mogą być analizowane na różnych, choć krzyżujących się płaszczyznach badawczych. Przedmiotem badań można uczynić historię stosunków między organami władzy obu organizacji — rządem a Episkopatem, politykę wyznaniową państwa i odpowiadające jej regulacje prawne, czyli system prawa wyznaniowego, wreszcie stosunki dyplomatyczne między Polską a Stolicą Apostolską. Pełne uwzględnienie całej tak złożonej i bogatej problematyki wymagałoby książki. Dlatego zmuszony byłem do pewnej selekcji, koncentrując się głównie na próbie przedstawienia ewolucji polityki wyznaniowej państwa i towarzyszących jej zmianom w interpretacji podstawowych zasad prawa wyznaniowego.