Nauki historycznoprawne pośród dyscyplin prawniczych i w programach studiów - Zmierczak, Maria (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1995)
1. Wstęp. 2. Miejsce nauk historycznoprawnych wśród innych nauk prawniczych. 3. Przedmioty historycznoprawne w programach studiów prawniczych. 4. Uwagi końcowe. Chciałabym rozpocząć od przypomnienia, iż rozważania nad miejscem i rolą nauk i przedmiotów historycznoprawnych wśród innych dyscyplin prawniczych mają już własną historię. W „Czasopiśmie Prawno-Historycznym” w działach kronik i sprawozdań bez trudu można odnaleźć dowody na to, że temat był wielokrotnie omawiany. Ilekroć zachodziły zmiany w programach nauczania, a zmiany te nierzadko wynikały ze zmian politycznych, tylekroć zastanawiano się nad naukami prawnohistorycznymi (używam tego terminu sensu largo, mając na myśli zarówno historię państwa, historię prawa, tak Polski jak i powszechną, prawo rzymskie, historię doktryn politycznych i prawnych, a także historię filozofii prawa). A przecież nigdy chyba nie zastanawiano się nad miejscem i rolą np. prawa administracyjnego w naukach prawniczych.