Prawne aspekty inkorporacji Księstwa Oświęcimskiego i Zatorskiego do Korony w latach 1563-1564 - Nowakowski, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
I. Wstęp. II. Politycznoprawne położenie księstw przed wykupem przez Polskę. III. Odrębności prawnoustrojowe po wykupie. IV. Przygotowania do inkorporacji Oświęcimia i Zatora. V. Przywileje inkorporacyjne z lat 1563 oraz 1564. VI. Uwagi końcowe. Księstwa Oświęcimskie, istniejące od 1317 r., oraz Zatorskie, które powstało w 1445 r., nie posiadają zbyt wielu opracowań w polskiej literaturze historycznoprawnej, nie licząc przestarzałych, aczkolwiek podstawowych opracowań źródłowych i faktograficznych dokonanych na przełomie XIX/XX w. przez F. Bostela oraz S. Kutrzebę. Szersze ujęcie problematyki znajdujemy natomiast w nauce niemieckiej i czeskiej, dokonane za sprawą C. Grünhagena i H. Markgrafa oraz R. Rauschera. Wiązało się to zapewne z faktem, iż oba księstwa znajdowały się początkowo w orbicie wpływów Czech, a następnie były przedmiotem roszczeń Habsburgów.