Geneza i rozwój instytucji potrącenia w polskim prawie upadłościowym pod wpływem prawa obcego - Kempiński, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Artykuł przedstawia ewolucję regulacji dotyczących potrącenia w polskim prawie upadłościowym na tle wpływów zagranicznych systemów prawnych, w szczególności prawa niemieckiego i austriackiego. Dokonano w nim analizy rozwiązań przyjętych w Kodeksie zobowiązań z 1933 r. oraz w dekrecie prezydenckim – ustawie o upadłości z 1934 r., które w znacznym stopniu zachowały swoją treść w obecnych ramach prawnych wynikających z Kodeksu cywilnego i ustawy o upadłości. Ponadto przedstawiono genezę regulacji dotyczących potrącenia w postępowaniu upadłościowym w kontekście prawa zobowiązań, analizując zarówno warunki dopuszczalności potrącenia, jak i wyjątki, które je wykluczają. Autor twierdzi, że instytucja potrącenia – mimo licznych zmian w otoczeniu normatywnym i funkcjach postępowania upadłościowego – zachowała swoje pierwotne znaczenie jako mechanizm ochrony interesów wierzycieli i upadłego dłużnika.