Antyfeudalne ruchy chłopskie na Śląsku od połowy XVII do połowy XIX w. a prawo obowiązujące chłopów - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
W potocznym, obiegowym rozumieniu przez „rewolucję", czyli przewrót, rozumie się ruch społeczny o dużym natężeniu, mający charakter polityczny, to znaczy zmierzający do przejęcia politycznej władzy w określonym państwie. Wzajemna relacja między prawem i tak rozumianą rewolucją może być rozpatrywana na dwóch płaszczyznach. Pierwszą jest sfera swoistej profilaktyki, czyli takiego kształtowania obowiązującego prawa, by utrudniało ono lub nawet starało się uniemożliwić wystąpienie rewolucji. Drugą płaszczyzną jest wpływ wywarty na prawo przez już zaistniałą rewolucję. Ma on diametralnie różne oblicze w zależności od tego, czy rewolucja zakończyła się sukcesem i spowodowała przejęcie władzy przez inne społeczne siły (wtenczas należy liczyć się z odpowiednią przebudową systemu prawa) czy też została stłumiona i do przejęcia władzy nie doprowadziła (wtenczas zmiany będą na ogół polegały na nasileniu represyjnych instytucji i regulacji w dotychczasowym porządku prawnym).