Średniowieczne narody polityczne środkowej Europy - Russocki, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
I. Zagadnienia wstępne. II. Treść pojęcia, jego elementy składowe i funkcje. III. Czasoprzestrzenne przemiany zasięgu, struktur i funkcji politycznych narodów. IV. Konkluzje. Poniższe wywody nie pretendują do wyczerpującego i systematycznego przedstawienia zagadnienia. Zawarto w nich raczej garść refleksji zrodzonych różnymi czasy w toku badania struktur społecznych i politycznych głównie średniowiecznej Polski, Czech i Węgier, zaliczanych przez autora do Europy środkowej.