Statut Władysława Warneńczyka z 1440 r. w procesie ograniczania królewskiego prawa dyspozycji domeną ziemską w Polsce - Matuszewski, Jacek S. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
I. Ograniczenie królewskiego prawa dyspozycji domeną w ocenie historyków. II. Konfrontacja panujących poglądów ze źródłami. III. Obawa szlachty przed nadużyciami i podporządkowaniem niezależnym od niej tenutariuszom bodźcem do starań o uzyskanie zobowiązań władców ograniczających swobodę panującego w nadawaniu tenut. IV. Zakres terytorialny obowiązywania statutu Władysława Warneńczyka z 1440 r. V. Akt z 1440 r. zobowiązaniem do niedokonywania jakichkolwiek alienacji. VI. Ograniczenie materialnych możliwości opozycji podstawowym celem ekipy Oleśnickiego przy uzyskaniu statutu Warneńczyka. VII. Uchwała z 1444 r. kontynuacją walki z próbami uzyskania samodzielności przez władcę. VIII. Polityczny charakter dokonanego w 1460 r. zatwierdzenia aktu Warneńczyka. IX. Podsumowanie.