Ustanowienie opiekuna w drodze licytacji w polskim prawie ziemskim XV-XVI w. - Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
I. Art. 410 w Korekturze Praw z 1532 r. o „lotunku". II. Licytacja (lotunek) związana z opieką ustawową (tutela legitima). III. Postanowienie art. 410 wzięte z prawa zwyczajowego małopolskiego. IV. Zmiana opiekuna przez krewnego plus offerentem. V. Przegląd materiału źródłowego dotyczącego lotowania w praktyce małopolskiej. VI. Terminologia związana z lutowaniem. VII. Prawny charakter i znaczenie lotowania. VIII. Zanik przedstawionej instytucji?