Posiadanie w prawie polskim na tle prawa rzymskiego - Rozwadowski, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Zbieżność tematu z tytułem, jaki nosi jedna z najlepszych monografii Stanisława Wróblewskiego, nie jest przypadkowa. Zamierzam bowiem z jednej strony skoncentrował uwag na tym, jaki wpływ wywarły rzymskie koncepcje na instytucję posiadania w zunifikowanym prawie polskim, z drugiej za starać się, będą analizować tę instytucję równie z punktu widzenia ustaleń, jakie w swej pracy o posiadaniu poczynił właśnie Stanisław Wróblewski.