Andrzeja Lipskiego Observationes practicae. Uwagi źródłoznawcze - Borodziuk, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Andreas a Lipie, Secretarius Sacr. R.M., vir Jurisconsultissimus, qui parem in Polonia nostri temporis in eo genere non habet ...]. Słowa te zamieszczone przez Tomasza Dreznera na kartach jego Instytucji zdają się odzwierciedla powagę, jaką cieszył się u współczesnych Andrzej Lipski, będący wówczas dopiero u progu swojej kariery. Piszący w ponad dwa wieki później R. Hube O dawnych pisarzach prawa karnego w Polsce (1830) oceniał Lipskiego i jego Observationes practicae wyżej zarówno ponad Zalaszowskiego Ius Regni Poloniae, jak te Praktyki kryminalnej J. Czechowicza, widząc w jego dziele jasno w wykładzie, trafność w sądzie i często w rozumowaniach.