Małżeństwo – sakrament czy kontrakt? Ze studiów nad francuską doktryną prawniczą XVII - XVIII w. - Malinowska-Kwiatkowska, Irena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Według doktryny chrześcijańskiej małżeństwo jest sakramentem. W średniowieczu Kościół miał szczególny autorytet także u władz świeckich. Przekonanie o sakramentalnym charakterze małżeństwa wystarczało wtedy dla uzasadnienia wyłącznej kompetencji ustawodawczej i sądowej Kocioła co do małżeństw. Poglądy te odziedziczyła po średniowieczu nowożytna Europa, lecz wkrótce zaczęły one ulegać zmianie.