Instrukcje syndyków gdańskich w sprawach rozpoznawanych przed sądami zadwornymi – od końca XVI do początku XVIII w. - Rymaszewski, Zygfryd (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
I. Uwagi wstępne. II. Tytuł instrukcji. III. Autorzy instrukcji. IV. Adresaci instrukcji. V. Podstawa opracowywania instrukcji. VI. Powody skłaniające do ich opracowywania. VII. Czy instrukcja wiązała patrona? VIII. Odpowiedzialność syndyków za udzielone wskazówki. IX. Układ instrukcji. X. Modus procedendi przed Asesorią Koronną. XI. Modus procedendi przed Sądem Relacyjnym. XII. Instrukcje w sprawach, w których Gdańsk był współuczestnikiem procesowym. XIII. Wnioski.