O Ustawie Rządowej z 3 maja 1791 r. - Redakcja CPH (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
Mija 200 lat od uchwalenia przez Sejm Wielki Ustawy Rządowej, znanej jako Konstytucja 3 Maja. Nikt bardziej niż historyk prawa nie uświadamia sobie jej doniosłego znaczenia. Konstytucja Majowa ujmowała w formę najwyższego prawa splątane tendencje polityczne epoki. Stanowiła ważny etap w rozwoju nowożytnego konstytucjonalizmu i odzwierciedlała istotne konflikty ideowe okresu przełomu. Wyrażała nastroje i tęsknoty rodzącego się narodu. Wreszcie tworzyła instytucje, które miały uratować niepodległy państwowy byt.