Pruska ustawa wywłaszczeniowa z 1908 r. w oświetleniu dyplomacji francuskiej - Ajnenkiel, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
Pruska ustawa wywłaszczeniowa – mimo że, jak się okazało, z przyczyn niezależnych od jej twórców raz tylko została zastosowana w praktyce – stanowiła istotny etap w antypolskiej polityce władz tego państwa. Była ona zarazem posunięciem w zasadniczy sposób naruszającym zasady obowiązującego w Prusach porządku prawnego, od ustawy konstytucyjnej poczynając; posunięciem o niezwykle groźnych i zarazem skomplikowanych implikacjach. Jej przygotowanie i procedura legislacyjna odbiły się donośnym echem nie tylko na forum ciał przedstawicielskich.