„Polska rewolucja” – „pokojowa rewolucja”. Ze studiów nad terminologią polityczną pierwszych lat Polski Ludowej 1944-1948 - Izdebski, Hubert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
I. Wprowadzenie. II. „Rewolucja" w wypowiedziach działaczy i w publicystyce PPR. III. „Rewolucja" w ujęciu PPS. IV. Inne nurty polityczne a „polska rewolucja". V. Prawnicy wobec „rewolucji". VI. Zwrot z 1948 r. i nowa terminologia polityczna. W polskiej literaturze z dziedziny nauk społecznych poczynając od schyłku lat czterdziestych utarło się określać przemiany, które dokonywały się w naszym kraju od lipca 1944 r. jako rewolucję, a w literaturze radzieckiej określenie to upowszechniło się w odniesieniu do krajów naszego regionu Europy już wcześniej. Ci, którzy głosili występowanie rewolucji, nie byli zgodni co do tego, jaka to była rewolucja: ludowa, ludowodemokratyczna, ludowodemokratyczna przerastająca w socjalistyczną czy od razu socjalistyczna? Znaczny wpływ na poglądy miał zresztą okres, w którym je wyrażano, jako że oficjalna ocena charakteru rewolucji nie była niezmienna.