Rady Zakładowe w świetle aktu prawnego z dnia 1 sierpnia 1944 r. - Szubert, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
W dwóch numerach „Dziennika Ustaw”, jakie ukazały się w czasie Powstania Warszawskiego, zostało opublikowane kilkanaście rozporządzeń Krajowej Rady Ministrów, naczelnego organu administracji cywilnej Polskiego Państwa Podziemnego, powiązanej z Rządem Emigracyjnym w Londynie. Większość tych aktów dotyczyła uregulowania kwestii związanych z ustaniem okupacji i przewidywanym wznowieniem działalności urzędów i instytucji, mających podstawowe znaczenie dla odbudowy polskiej państwowości. Niektóre z tych aktów wychodziły jednak poza ten krąg spraw, określając czy też co najmniej zapowiadając przyszły kierunek polityki społeczno-gospodarczej państwa polskiego po odzyskaniu niepodległości. Należały do nich w szczególności: rozporządzenie o zabezpieczeniu ziemi na cele przebudowy ustroju rolnego, które miało przygotować grunt do parcelacji wielkiej własności ziemskiej oraz rozporządzenie o radach zakładowych, dotyczące organizacji stosunków pracy.