Prawne aspekty inkorporacji ziemi wschowskiej do Polski - Nowakowski, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
Przyłączenie przez Kazimierza Wielkiego ziemi wschowskiej do Królestwa Polskiego w 1343 r. oraz późniejsze nadanie tej ziemi prawa polskiego w 1422 r. rzadko bywa przedmiotem zainteresowania współczesnej historiografii poza opracowaniami M. Kapłona i W. Korcza. Jeszcze rzadziej tym zagadnieniem interesują się historycy państwa i prawa polskiego. Autorzy najnowszej pięciotomowej edycji Historii państwa i prawa Polski ograniczyli się tu jedynie do kilku drobnych wzmianek. Więcej informacji, zwłaszcza na temat wprowadzenia we Wschowie polskich instytucji prawnoustrojowych w 1422 r., zawierają obszerne opracowania S. Kutrzeby, dotyczące zarówno historii ustroju Polski, jak również historii źródeł dawnego prawa polskiego. Toteż w niniejszym artykule skoncentruję uwagę na tych zagadnieniach związanych z przyłączeniem ziemi wschowskiej do Korony Polskiej i nadaniem jej prawa polskiego, które mają szczególne znaczenie dla historii państwa i prawa polskiego. Oprócz dostępnych drukowanych zbiorów źródłowych krajowych i zagranicznych sięgnąłem przy opracowywaniu tematu do zachowanych ksiąg sądowych wschowskich i kościańskich, zgromadzonych w archiwum poznańskim.