Ze studiów nad prawem autorskim w Królestwie Polskim 1815-1914 - Jankowski, Maciej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
Dziejom prawa autorskiego na ziemiach polskich zaboru rosyjskiego nie poświęcono dotąd wiele uwagi. Współczesne podręczniki z zasady pomijają omówienie przeszłych uregulowań i sporów teoretycznych, poprzestając na symbolicznych odniesieniach, a fundamentalna Historia państwa i prawa Polski pod redakcją J. Bardacha zawiera jedynie drobny ustęp na ten temat. Autor niniejszego artykułu, będąc przekonanym, że czas miniony tej gałęzi prawa cywilnego wart jest lepszego poznania, postanowił przyczynić się do przybliżenia zapoznanej problematyki, przedstawiając stan prawny obowiązujący w Królestwie Polskim w latach 1815-1914 oraz ówczesne spory w doktrynie. Zdaniem jego argumenty i postulaty wysuwane pod adresem, przez znaczną część okresu wręcz kuriozalnej regulacji prawnej zasługują na uwagę nie tylko historyków prawa, lecz i dogmatyków.