Kary wymierzone przez sąd miejski w Lublinie w drugiej połowie XVII wieku - Łaszkiewicz, Hubert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Kara jest jednym z istotnych elementów funkcjonowania prawa. Poprzez postanowione przez sąd wyroki możemy dotrzeć do postaw społecznych wobec różnego typu przestępstw. Skala wymierzonej represji wskazuje na stopień dezaprobaty społecznej (wyrażonej przez sędziów) wobec danego zachowania.