Kwestia powszechności immunitetu sądowego i jurysdykcji dominialnej w dobrach szlacheckich Polski późnego średniowiecza - Russocki, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Znikomy stan naszej wiedzy w zakresie sformułowanego w tytule zagadnienia uzmysłowił sobie autor przy okazji próby przedstawienia spraw polskich na posiedzeniu Konstanzer Arbeitskreis für Mittelalterliche Geschichte poświęconym władztwu gruntowemu (Grundherrschaft) w Rzeszy i w krajach ościennych (1979). Opierając się na materiale przede wszystkim mazowieckim, wykorzystując sugestie płynące z prac K. Tymienieckiego i J. Matuszewskiego , sformułował on wtedy przypuszczenie, że również i w innych dzielnicach, w szczególności w środkowej i zachodniej Polsce XV w., w których występowały majątki szlacheckie dysponujące siłą roboczą li tylko na podstawie tzw. „układu ziemskiego”, nie było jeszcze skrystalizowanej podległości tak osobistej, jak i sądowej kmieci wobec panów (własność ziemska bez władztwa gruntowego.