Mennica brandenburska w czasach Askańczyków i Wittelsbachów - Walachowicz, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
I. Wstęp. II. Zwierzchność i regale mennicze margrabiów brandenburskich. III. Terminologia źródeł, lokalizacja mennic, mincerze. IV. Dochody regale menniczego. V. Dzierżawy, zastawy i inne alienacje mennic. VI. Gospodarka dochodami menniczymi. VII. Obrót uprawnieniami menniczymi. VIII. Zakończenie.