O władzy książąt lennych na Śląsku za panowania Macieja Korwina - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Z czasów panowania Macieja Korwina na Śląsku zachowało się kilka tekstów, które rzucają nieco światła na treść i funkcjonowanie władzy śląskich lennych książąt na podległych im terytoriach. Zawarte w nich wiadomości są nader szczupłe; dotyczą one tylko księstwa żagańskiego i zaledwie jednego zdarzenia — wydaje się jednak, że zasługują na zainteresowanie i na dokładniejszą interpretację. To co z nich da się wyczytać może bowiem mieć szersze znaczenie, ponieważ pośrednio odnosi się do struktury śląskiego sejmu i do sposobu formułowania politycznej woli w jego ramach, a także do jego funkcjonowania