Władca a prawo w świetle Jana Długosza „Annales seu Cronicae” - Skomiał, Jakub (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Jan Długosz nie był teoretykiem prawa. Znalazło to odbicie w utylitarnym ujmowaniu przez niego problematyki prawnej. W Annales historyk przedstawił tylko kilka kwestii dotyczących prawa, ważnych właściwie ze względów praktycznych: problem znaczenia prawa spisanego, zapewnienia rzetelnego wymiaru sprawiedliwości i zwalczania przestępstw 3. Uwagi na te tematy kanonik krakowski rozrzucił po całym swym dziele. Dlatego też chcąc ustalić jego spojrzenie na te sprawy, należy sięgnąć nawet do drobnych wzmianek. Spore znaczenie ma także fakt przytaczania przez Długosza wielu doniosłych aktów prawnych.