Wicesgerent w starostwach województwa krakowskiego (XV-XVIII w.) - Waldo, Barbara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Wicesgerenci w starostwach sądowych województwa krakowskiego w XVI - XVIII w. : 1. Terminologia źródłowa. 2. Nominacja. 3. Przysięga i jej ponowienie. 4. Kwalifikacje kandydatów. 5. Uzasadnienie potrzeby ustanowienia urzędu. 6. Zakres działania wicesgerenta. 7. Czas pełnienia funkcji. 8. Pożytki czerpane z urzędu. 9. Wicesgerencja w grodach krakowskim, bieckim, sądeckim; brak urzędu w grodzie oświęcimskim; surogatorzy capitaneo absente. 10. Relacja: wicesgerent—podstarości.