Problem kary śmierci w Polsce w latach 1764 - 1794. Z badań nad historią polskiej myśli prawniczej - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Kara śmierci jako problem dostrzeżona została w dobie Oświecenia. Od dwustu lat kwestia ta nie straciła na aktualności i stanowi przedmiot dyskusji uczonych, praktyków i polityków niemal całego świata, przy czym Polsce nie wolno pozostać na uboczu choćby dlatego, że należy nadal do krajów, w których karę tę się stosuje. Ostatni raport Sekretarza Generalnego ONZ w sprawie kary śmierci na całym świecie (raporty takie przygotowywane są co 5 lat) wykazuje, że 1/3 państw świata zniosła u siebie karę śmierci, przy czym uczyniły to wszystkie kraje Europy Zachodniej, Ameryki Północnej, a także Australia. Nowa Zelandia, Izrael i inne. Wśród krajów wyżej rozwiniętych, o wysokiej kulturze, które utrzymały karę śmierci, znalazły się natomiast kraje Europy Wschodniej, z wyjątkiem NRD.