Joachim Lelewel o roli prawa rzymskiego w Polsce - Kodrębski, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Problem poglądów Joachima Lelewela na rolę, jaką prawo rzymskie odgrywało w Polsce, ma znaczenie przede wszystkim dla historii historiografii polskiej, której J. Lelewel był najwybitniejszym przedstawicielem. Można zastanawiać się, czy dzieło J. Lelewela należy już w całości do przeszłości, czy też jest ono ciągle, przynajmniej w zakresie koncepcji, aktualne i żywe, ale jego rola dla rozwoju kultury polskiej jest niewątpliwa i znaczna. Równocześnie jednak poglądy J. Lelewela na tę kwestię przyczyniły się w XIX w. w sposób znaczący do wykształcenia się poglądów na rolę i znaczenie prawa rzymskiego w dziejach Polski. Stąd problem ten tak z punktu widzenia historii historiografii, jak historii kultury prawnej, zasługuje na uwagę.