Kierunki badań naukowych i nauczanie historii doktryn politycznych i prawnych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego - Jonca, Karol; Maciejewski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Początki Zakładu Doktryn Politycznych i Prawnych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego wiążą się z wrocławskim okresem naukowej, dydaktycznej i organizacyjnej aktywności prod. dr. Jana Baszkiewicza (1 XI 1959 - 30 IX 1968). Jako kierownik Zakładu rozwinął on badania mediewistyczne, zwłaszcza nad doktrynami średniowiecznymi, dziejami pierwszych uniwersytetów oraz nad ustrojem i prawem Polski na przełomie XIII i XIV w. W dziedzinie dydaktyki J. Baszkiewicz stał się autorem cennych skryptów akademickich (1963 i 1966 r.) z historii doktryn politycznych i prawnych obejmujących okres od starożytności do 1800 r., a następnie autorem podręcznika do nauki tego przedmiotu (1968). Ważną rolę w rozwoju nauki i nauczania historii myśli politycznej i prawnej w Polsce po II wojnie światowej odgrywa po dzień dzisiejszy jego znakomita monografia z 1964 r. Państwo suwerenne w feudalnej doktrynie politycznej do początków XIV wiekuj Jak się jeszcze przekonamy, obecny profil naukowy Zakładu Doktryn Politycznych i Prawnych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego różni się od kierunku badawczego wyznaczonego przed laty przez prof. Baszkiewicza.