Ostatnie lata sądu wyższego prawa niemieckiego na zamku krakowskim - Łysiak, Ludwik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Kilka generacji historyków wszelkich specjalności podejmowało w XIX i XX w. badania nad kolonizacją na prawie niemieckim w Polsce feudalnej, uwzględniające różne aspekty tego ważnego procesu dziejowego, w tym również przemiany w sferze prawa i organizacji wymiaru sprawiedliwości. Dziwnym jednakże zbiegiem okoliczności nie znalazło się w tych badaniach zbyt wiele miejsca dla najważniejszej instytucji sądowej prawa niemieckiego w Polsce, powstałej na fundamencie ruchu kanonizacyjnego i przeznaczonej dla obsługi prawnej tego ruchu, a mianowicie dla sądu wyższego prawa niemieckiego na zamku krakowskim. Przedstawianie założenia tegoż sądu, głównie na podstawie dokumentu fundacyjnego Kazimierza Wielkiego z 1356 r.