Sejm 1638 r. w obronie szlacheckiej równości - Tomaszek, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
W drugiej połowie 1637 r. Władysław IV w celu wzmocnienia pozycji monarchy w systemie rządów Rzeczypospolitej podjął próbę sformalizowania elity władzy i podporządkowania jej monarsze przez wprowadzenie Kawalerii Rycerzy Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny, oraz zapewnienia królowi dochodów finansowych umożliwiających swobodne poczynania polityczne poprzez nałożenie ceł morskich na Gdańsk i porty pruskie. Oba projekty wywołały reakcję szlachty. Ostrzejszy był sprzeciw wobec projektu Kawalerii jako spektakularnej próby zmiany dotychczasowych zasad politycznych, obowiązujących w szlacheckiej Rzeczypospolitej. Projekt ten uznano za zamach na wolności szlacheckie, w szczególności na świętą aequalitas stanową.