Prawo do języka polskiego w orzecznictwie pruskiego Wyższego Trybunału Administracyjnego w Berlinie (1875-1914) - Szwarc, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
I. Wstęp. II. 1. Język statutów stowarzyszeń. 2. Język zgromadzeń według rozporządzenia z 1850 r. 3. Język zgromadzeń pod rządami ustawy Rzeszy z 1908 r. III. Żądania „językowe" policji kontrolującej treść polskich utworów literackich przed ich inscenizacją. IV. 1. Język polski w szkolnictwie i oświacie. 2. Język nauczania i uprawnienia zawodowe absolwenta. V. Zakończenie.