Kancelaria Cywilna Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej 1922-1935 - Witkowski, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
I. Uwagi wstępne. II. Geneza i podstawy prawne. III. Organizacja. IV. Zakres działania i niektóre aspekty funkcjonowania. V. Wnioski. Kancelaria Cywilna Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, będąca jedynym przewidzianym przez Konstytucję marcową organem pomocniczym głowy państwa, nie doczekała się dotychczas opracowania ani w przedwojennej, ani w powojennej literaturze. Nic przeto dziwnego, że bardzo mało wiemy o jej składzie osobowym, ustroju wewnętrznym i działalności. To prawda, że Kancelaria Cywilna Prezydenta RP nie odegrała wielkiej roli w okresie II Rzeczypospolitej, tak jak nie odegrała znaczącej roli sama prezydentura polska, nie jest to jednak dla historyka czy historyka prawa powód uzasadniający zapomnienie tej instytucji. Czynnikiem niewątpliwie zniechęcającym do podjęcia badań nad Kancelarią Cywilną Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej jest dotkliwa łuka źródłowa dotycząca tego urzędu. Jest to zarówno luka w zakresie źródeł archiwalnych, jak i w zakresie źródeł prawnych.