50 lat „Czasopisma Prawno-Historycznego” - CPH 50(1) (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Tom, który składamy w ręce naszych Czytelników, jest jubileuszowym w podwójnym znaczeniu: stanowi 50 tom „Czasopisma Prawno-Historycznego” i ukazuje się dokładnie 50 lat po opublikowaniu tomu I. Regularność, z jaką się pismo ukazywało, świadczy o tym, jak bardzo było - na początku i potem - potrzebne. Dziś tylko nieliczni pamiętają trudne chwile narodzin. Zarząd Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk już 8 października 1945 r. podjął - na wniosek Prezesa PTPN profesora Zygmunta Wojciechowskiego - uchwałę o rozpoczęciu wydawania „Czasopisma Prawno-Historycznego”, a dopiero pismem z dnia 28 lipca 1947 r. przewodniczący Komisji do spraw papieru na druk książek przy Prezesie Rady Ministrów zawiadomił profesora Z. Wojciechowskiego o wyrażeniu zgody na drukowanie I tomu w objętości 20 arkuszy autorskich i w nakładzie 1000 egzemplarzy. Na zezwolenie cenzora na przystąpienie do kolportażu przygotowanego przez Drukarnię Uniwersytetu Poznańskiego nakładu przyszło czekać do lutego 1948 r.