Stanisław Estreicher jako twórca porównawczej historii państwa i prawa - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
W wspomnieniu tym pragnę się ograniczyć tylko do naukowych i dydaktycznych zasług Stanisława Estreichera w procesie tworzenia porównawczej historii państwa i prawa. Inne pola jego działalności: rozległą publicystykę, prace z zakresu historii literatury, jak i studia nad dziejami Krakowa, omówili już wystarczająco badacze, zajmujący się całością jego działalności, znaczenia i dorobku. Nie sposób jednak pominąć szerszego tła, jakie stanowią dzieje Uniwersytetu Jagiellońskiego, i to nie tylko Wydziału Prawa, z którym był swoim stanowiskiem związany, wykładając kilkudziesięciu pokoleniom prawników polskich. Będą to wówczas również dzieje dynastii Estreicherów, związane z historią miasta i jego środowiska naukowego.