Karol Koranyi - ze wspomnień o człowieku i nauczycielu - Sójka-Zielińska, Katarzyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Gdy w 1979 r. opublikowałam na łamach Czasopisma, w ramach zainicjowanego wówczas przez Redakcję CPH cyklu sylwetek wybitnych historyków prawa, szkic o Karolu Koranyim, moją intencją było wskazanie głównych kierunków Jego naukowych zainteresowań i najważniejszych publikacji - z myślą o przyszłych badaniach, które poświęcone będą szczegółowej analizie spuścizny naukowej Uczonego. Dziś, po blisko 35 latach od Jego zgonu, chciałabym przywołać ze wspomnień postać Mistrza w Jego dniu powszednim, w życiu uniwersyteckim i prywatnym, tak jak Go widziałam na codzień, pośród studentów, uczniów i kolegów. Cały dorobek naukowy Karola Koranyiego jest już utrwalony i pozostaje do dyspozycji zainteresowanych, którzy zechcą bliżej zapoznawać się z Jego twórczością3. Poprzez swe dzieła Koranyi-Uczony żyć będzie w świadomości przyszłych generacji. Natomiast z upływem lat zaciera się pamięć o Koranyim-Człowieku. Uświadamiam sobie, jak szczupłe jest już grono tych, którzy Go pamiętają z osobistej styczności. Przerzedzają się z roku na rok zastępy dawnych studentów Koranyiego, wśród których rodziły się i krążyły ubarwiane inwencją kolejnych roczników akademickich legendy o Profesorze.