Kurlandia, Inflanty, Prusy Królewskie i Prusy Książęce a Rzeczpospolita Obojga Narodów. Refleksje o federacyjnej budowie polsko-litewskiego państwa w drugiej połowie XVI i w XVII wieku - Bues, Almut (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Na przykładzie dwóch terytoriów położonych nad Bałtykiem: Kurlandii i Prus Królewskich - a więc księstwa lennego Rzeczypospolitej oraz inkorporowanej, później zaś połączonej Koroną Polską na zasadzie unii, prowincji - można dokładniej prześledzić dwa warianty rozbudowy federacyjnej struktury państwa polsko-litewskiego oraz wzajemnych oddziaływań w sferze społecznej, ustrojowej, politycznej, militarnej, gospodarczej i kulturalnej pomiędzy regionami wchodzącymi w jej skład. Na procesy te oraz ich krótko- i długofalowe skutki zamierzam spojrzeć zarówno z perspektywy interesów Rzeczypospolitej (centrum), jak też z perspektywy obu wspomnianych regionów (peryferium) w dwóch pięćdziesięcioletnich okresach: ok. 1570 r. do ok. 1620r. oraz od ok. 1620 r. do ok. 1670 r.